24 Jan 2007

Good info...

For those who are REALLY SERIOUS about quitting the smoke... You can find it here... :-

22 Jan 2007

AJL 21


"Siapa kata orang gemok tak boleh menang?" Kata Adflin Shauki di FFM baru-baru ni. So now another "orang gemok" is winning! TAHNIAH buat Adibah dan Azlan... At last that wonderful song menang besar di AJL21 malam tadi!!! I love to hear that song 'cos it makes me feel and think... ;) TAHNIAH juga buat lain-lain pemenang. Senarai kemenangan Terlalu Istimewa:-

Lagu ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik oleh Adibah Noor dalam kategori Balada itu menggondol hadiah wang tunai RM25,000 dan trofi yang disampaikan oleh Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Abdul Mutalib Razak.

Adibah Noor yang menyampaikan lagu Terlalu Istimewa ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik Adibah Noor turut muncul pemenang kategori Balada dengan membawa pulang hadiah wang tunai RM12,000 dan trofi.

Adibah Noor yang terkenal dengan suara lantangnya mendendangkan lagu Terlalu Istimewa juga muncul pemenang kategori Vokal Terbaik dengan meraih hadiah wang tunai RM10,000 dan trofi.

19 Jan 2007

HAPPY NEW YEAR!!!

Happy New Year 1428
to all Muslims
all over the world...

Bomb!


The next time you find yourself on a plane, sitting next to
someone who cannot resist chattering to you endlessly, I urge you to quietly pull your laptop out of your bag, carefully open the screen (ensuring the irritating person next to you can see it), and hit THIS!

Questions I've never been able to answer...

  • Why is it that people say they "slept like a baby" when babies wake up every two hours?
  • If a deaf person has to go to court, is it still called a hearing?
  • Why do we press harder on a remote control when we know the batteries are flat?
  • Why do banks charge a fee on "insufficient funds" when they know there is not enough?
  • Why does someone believe you when you say there are four billion stars, but check when you say the paint is wet?
  • Why do they use sterilized needles for death by lethal injection?
  • Why doesn't Tarzan have a beard?
  • Why does Superman stop bullets with his chest, but ducks when you throw a revolver at him?
  • Why do Kamikaze pilots wear helmets?
  • Whose idea was it to put an "S" in the word "lisp"?
  • What is the speed of darkness?
  • Are there specially reserved parking spaces for "normal" people at the Special Olympics?
  • If the temperature is zero outside today and it's going to be twice as cold tomorrow, how cold will it be?
  • If it's true that we are here to help others, what are the others doing here?
  • Do married people live longer than single ones or does it only seem longer?
  • Do you cry under water?
  • How is it that we put man on the moon before we figured out it would be a good idea to put wheels on luggage?
  • Why do people pay to go up tall buildings and then put money in binoculars to look at things on the ground?

Did you ever stop and wonder......
  • Who was the first person to look at a cow and say, "I think I'll squeeze these pink dangly things here, and drink whatever comes out?"
  • Who was the first person to say, "See that chicken there... I'm gonna eat the next thing that comes outta its bum."
  • Why do toasters always have a setting so high that could burn the toast to a horrible crisp, which no decent human being would eat?
  • Why is there a light in the fridge and not in the freezer?
  • Why do people point to their wrist when asking for the time, but don't point to their bum when they ask where the bathroom is?
  • Why does Goofy stand erect while Pluto remains on all fours? They're both dogs!
  • Can blind people see their dreams? Do they dream??
  • If quizzes are quizzical, what are tests? (This one kills me!!!!!)
  • If corn oil is made from corn, and vegetable oil is made from vegetables, then what is baby oil made from?
  • If electricity comes from electrons, does morality come from morons?
  • Why do the Alphabet song and Twinkle, Twinkle Little Star have the same tune?
  • Stop singing and read on . . . . . . . .
  • Do illiterate people get the full effect of Alphabet Soup?
  • Does pushing the elevator button more than once make it arrive any faster?

12 Jan 2007

Otak Kanan - Teknik Jepun, Shichida Methods...

(From an e-mail...)

Untuk parent and parent to be..

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida Class... yakni kelas yg di uruskan oleh Jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu costnya lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM (UiTM), tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sebab during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk Sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe......... satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.........kita pun bukan tak biasa merapu.......

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop sixth sense by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni... Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM, Dr. Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.




Kids!

Kids are quick ...

TEACHER: Maria, go to the map and find North America.
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America?
CLASS: Maria.
__________________________________________

TEACHER: Why are you late, Frank?
FRANK: Because of the sign..
TEACHER: What sign?
FRANK: The one that says, "School Ahead, Go Slow."
_________________________________

TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN: You told me to do it without using tables.

_______________________________________________

TEACHER: Glenn, how do you spell "crocodile?"
GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L"

TEACHER: No, that's wrong

GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.
_______________________________________________

TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.

TEACHER: What are you talking about?

DONALD: Yesterday you said it's H to O.

______________________________________________


TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE: Me!
______________________________________________

TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.

_____________________________________________

TEACHER: Millie, give me a sentence starting with "I."

MILLIE: I is...

TEACHER: No, Millie..... Always say, "I am."

MILLIE: All right... "I am the ninth letter of the alphabet."

__________________________________________________

TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the ax in his hand.
__________________________________________________

TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.

__________________________________________________


TEACHER: Clyde, your composition on "My Dog" is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
CLYDE: No, teacher, it's the same dog.
_______________________________________________


TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when
people are no longer interested?
HAROLD: A teacher.


10 Jan 2007

It's all the same...

Chinese walks into a bar in America late one night and he saw Steven Spielberg. As he was a great fan of his movies, he rushes over to him, and asks for his autograph.*

*Instead, Spielberg gives him a slap and says, "You Chinese people bombed our Pearl Habour, get outta here."*

*The astonished Chinese man replied, "It was not the Chinese who bombed your Pearl Harbour, it was the Japanese". "Chinese, Japanese, Taiwanese, you're all the same," replied Spielberg.*

*In return, the Chinese gives Spielberg a slap and says, "You sank the Titanic, my forefathers were on that ship."*

*Shocked, Spielberg replies, "It was the iceberg that sank the ship, not me."*

*The Chinese replies, "Iceberg, Spielberg, Carlsberg, you're all the same."

What Say You? © 2005 - 2016.