13 Oct 2006

Bau Ketiak Lelaki

Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala stress yangdialami oleh wanita? Kenyataan ini sebenarnya muncul dari Bahagian Biologi Manusia di Universiti Pensylvania beberapa tahun yang lalu. Kajian yang dilakukan di sana membuktikan bahawa keringat lelaki buat kaum wanita boleh menurunkan stress, membantu relaksasi dan mengatur haid.

Seperti dilaporkan dalam Jurnal Bilogly of Reproduction America sebelum ini, ekstrak ketiak yang sengaja 'diproses' dari lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh 'digoda' dengan bau lawan sejenisnya. Dalam ujikaji yang dilakukan itu, parfum alami/semulajadi ini kemudian disapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 hingga 45 tahun. Tentunya tanpa memberi tahu bahawa itu adalah bibit keringat lelaki dan hanya dihebahkan bahawa mereka sedang menguji suatu aroma parfum baru.

Enam jam pertama setelah itu, skala mood wanita yang disapu parfum yang diperbuat dari bibit keringat lelaki tersebut diukur. Hasilnya sungguh
unik. Selain boleh mencerahkan mood, parfum ketiak lelaki ternyata dapat juga membuat wanita menjadi kurang tegang atau stress.

Moral : Selalulah mencium ketiak suami anda!!!......was kas kas..hahahaha adehla..kalau ketiak yg bau best ok ar tp kalau ketiak yg bau asyem leh fengsan teman oit..adeh!!!



4 comments:

Noushy Syah said...

Indeed!! memang dah lama tau dah, this scientific finding is really true...dulu my mom used to smell dad's tiak when she upset and only then she felt better.We used to asked her why did she do that most of the time,and as you can see, the answer is ketika masyam-yang masyam sikit arr boleh reduce stress rupanya....hikss..tapi kalau yang seminggu tak mandi tu aduii plz arr..bukan nya ubat stress malah bikin more stress wooo..muahhahaha..

MiLd said...

Noushy... So lelaki ni ciptaan hebatlah kan? Sampai bau ketiak dia pun boleh buat ubat untu wanita!!! Kajian tu tak kata pulak kalau lelaki cium ketiak perempuan ada apa-apa keistimewaan :) Hmmm... kalau lelaki cium ketiak lelaki, tak tahulah pulak!!! LOL!

Ted said...

jap, nak bagitau YA bagi ted la..suke cium ketiak sein, sebab wangi dan satu lagi macam ilang je tensen...suka je..hehe..

dah mmg penah baca pasal hal ni..tapi kalau wangi n tak berbau la..kalau hangit macam indon nye ketiak...mahunye stress balik..hehhe

Iyandz said...

Macam tak pecaya jer fakta tu MilD.. Klu aku tak sanggup la nak buat cam tu... tak sampai hati..huhuhuhuhu..

Post a Comment

Thanks for commenting... ;)

What Say You? © 2005 - 2016.